Janssen en Bain & Company over teruggeven aan de samenleving

TADA sprak onlangs met 2 trouwe TADA-supporters: Peggy Van Casteren van Janssen Pharmaceutica en Kande Kazadi van Bain & Company. In een reeks van 3 stukken kan je kennismaken met hun ervaringen bij TADA, wat voor hen meer heeft betekend dan teruggeven aan de samenleving.

Beide bedrijven zijn al erg lang supporters van TADA. Wat begon als teruggeven aan de samenleving, is uitgedraaid op een interactieve samenwerking. Daarom steunen ze de organisatie niet enkel financieel, maar op allerlei manieren:

  • Ze moedigen werknemers aan om vrijwillig een gastdocentschap op te nemen.
  • Janssen ontvangt jaarlijks enkele TADA-klassen die op uitstap gaan naar de chemische productiesite in Geel.
  • Geregeld komt een consultant vanuit Bain een tijdje op external traineeship om TADA te ondersteunen op het terrein op zaken zoals fondsenwerving of uitbouw van nieuwe activiteiten.
  • TADA ging er al langs voor een inspirerende talk en training rond diversiteit en inclusie.

In deze video leren we waarop Bain en Janssen inzetten om (Brusselse) kwetsbare jongeren een boost te geven, wat ze daar zelf vanop steken, en hoe TADA hen inspireert om nóg meer te doen.

Multiplicator effect

Dat de samenwerking zoveel teweeg ging brengen, had niemand in het begin verwacht. Wat begon als een inspirerende ontmoeting met Sofie Foets, stichter van TADA, om zich in te zetten voor de Brusselse jeugd, groeide uit tot een heus traject. De positieve samenwerking met TADA creëerde een ripple effect bij beide bedrijven. De Belgische afdelingen van zowel Janssen als Bain inspireerden de internationale organisatie om tal van andere acties te ondernemen.

Zo werd de Janssen Campus in België een voorbeeld voor het bedrijf op Europees niveau. Na hun pedagogische ervaring bij TADA begon het bedrijf met “Eduboxen” en nam het daarna het voortouw in Da’s Geniaal!, een partnerschap van een 10-tal internationale bedrijven om wetenschap te promoten bij jongeren, dat ondertussen al meer dan 1,8 miljoen kinderen bereikte.

De Bain & Company Office Brussels inspireerde het moederbedrijf dat actief is over heel de wereld om stages aan te bieden aan jongeren van 18 jaar. Dat doen ze omdat niet elke jongere consultancy in zijn/haar netwerk heeft waardoor ze moeilijker binnenstromen, ze zichzelf niet in die context projecteren of simpelweg geen “top-CV” kunnen voorleggen met buitenlandse stages of studies.

Ook met minder middelen

Kande Kazadi ziet nog opportuniteiten voor zijn trainees om inzichten op te doen. “Wanneer een Bain consultant bij TADA komt voor een zogenaamd “externship”, worden ze met de neus op de feiten gedrukt. De middelen zijn schaarser dan in de meeste organisaties en de doelen moeilijker dan een standaard consultancy doel als winst of omzet vergroten. TADA werkt wel degelijk heel zakelijk en fact-driven, maar hoe bereik je een doel als meer maatschappelijke impact? Hierdoor moeten deze consultants out of the box denken en de handen uit de mouwen steken.”

leerrijke wisselwerking

Een leerrijke wisselwerking

Waarom deze twee organisaties blijven investeren in een partnerschap met TADA? Het begon bij volgende wens: vanuit het bedrijfsleven een sociaal verantwoordelijke rol opnemen en teruggeven aan de samenleving. Ondertussen gaat het om een echte wisselwerking op gelijkwaardig niveau, waarbij alle partijen evenveel leren van elkaar.

Groeien als mens en als professional

Zowel Peggy als Kande benadrukken in het gesprek hoe verrijkend het is om jongeren te ontmoeten met een heel andere achtergrond. Wist je trouwens dat Janssen vrijwilligerswerk als TADA-gastspreker structureel opneemt in haar HR-beleid en management-training? Omdat je als mens en als professional zoveel kan groeien van deze samenwerking. Omdat we samen, stap voor stap, een meer inclusieve maatschappij kunnen bouwen.

Kande Kazadi

Kande Kazadi

Associate Partner at Bain & Company

Peggy Van Casteren

Peggy Van Casteren

Head of SDG & Community Impact J&J Benelux

logo bain & company
logo Janssen Pharmaceutica

Vond je dit artikel interessant? Lees dan het volgende deel van ons interview met Peggy en Kande. Daarin spreken we over hoe Jansssen en Bain & Company investeren in de jonge talenten van de toekomst.

TADA NETWORKING LUNCHBREAK

Benieuwd naar meer? Doe mee aan de TADA networking lunchbreak: een gratis online sessie waar we inspiratie en ideeën over inclusie uitwisselen.

Share This