Maak jij jouw werkplek morgen méér cultureel inclusief én divers?

In deze podcast verdiept Tomas Van Uffelen zich in inclusie en culturele diversiteit op de werkvloer. Hij gaat hiervoor in gesprek met 3 ondernemers, die elk hun inzichten en initiatieven delen: Dirk Buyens (partner en docent Vlerick Business School), Jef Van In (CEO van AXA) en Hassan Al Hilou (Brusselse ondernemer).

Luister hier naar TADA’s eerste podcast, waarin vier TADA-vrijwilligers in gesprek gaan over een inclusieve werkplek. Veel dank aan Dirk Buyens, Jef Van In, Hassan Al Hilou en Tomas van Uffelen voor de inspiratie.

Onderaan zetten we ook aanbevelingen die we vergaarden via Dirk en co, alsook enkele lees-, kijk- of luistertips voor zij die er meer over willen weten! #Togetherformoreinclusionontheworkfloor

Tomas van Uffelen

Tomas van Uffelen

onze gast-interviewer

Dirk Buyens

Dirk Buyens

autoriteit op gebied van strategische HR en partner en docent op de Vlerick Business School

Jef van In

Jef van In

CEO van AXA - supporter van TADA en koploper in de België wat betreft inclusie in de financiële sector

Hassan Al Hilou

Hassan Al Hilou

jonge Brusselse ondernemer, die inclusie bij iedereen aan de keukentafel wilt krijgen

12 TIPS voor jou

Hoe begin je hier nu aan? Er zijn een hoop grote en kleine stappen die je kan nemen om je (werk)omgeving meer inclusief te maken. Deze 12 tips helpen je alvast op weg.

1. Stel een doel voor verandering

Maak een plan waarin je bekijkt waarom er verandering nodig is, welke doelen je voorop stelt en hoe je daaraan zal werken. Formuleer een antwoord op de vraag “Waarom heeft mijn bedrijf een diversiteits- en inclusie-beleid nodig?”

2. Stel meetbare en concrete doelstellingen voorop

Meten is weten. Als je je impact en vooruitgang wil meten om je organisatie continue bij te stellen, dan heb je cijfers nodig.

3. Betrek het hele bedrijf
Het management moet het goede voorbeeld geven, maar iedereen moet betrokken worden. Vraag aan al je medewerkers: “Wat hebben jullie nodig? Wat hebben wij nodig?”
4. Stel je eigen biases in vraag, wees hier bewust van en probeer de biases in je bedrijf te zien
Vraag je medewerkers hetzelfde te doen: met welke bril kijken jullie en het bedrijf naar de samenleving? Hoe werven jullie mensen aan? Hoe communiceren jullie intern? Gebeuren promoties op een gelijkvormige manier? Krijgt iedereen dezelfde kansen?
5. Kijk met een kritische en objectieve blik naar de huidige procedures
Hoe inclusief zijn ze? Hebben ze betrekking op alle medewerkers? Worden er bepaalde medewerkers uitgesloten?
6. Spreek eens met iemand die niet op jou lijkt
(in welke zin dan ook) ook al voel je je daar oncomfortabel bij. Je leert het meest als je uit je comfortzone komt, en je krijgt ook inkijk in hoe deze persoon deel uitmaakt van dezelfde samenleving, maar helemaal anders kan ervaren.
7. Sluit micro-agressie uit
door je bewust te worden van de communicatie in het bedrijf. Je kan onopzettelijk vijandige, denigrerende of negatieve attitudes communiceren. Luister oprecht naar wat er gezegd wordt, leer eruit en pas je communicatie aan. Zorg ervoor dat iedereen dezelfde taal spreekt en begrijpt. Hiermee kan je een veilige sfeer creëren waarin iedereen elkaar vertrouwt.
8. Werk aan je employer branding, maar blijf authentiek
Toon je diverse & inclusieve cultuur aan de buitenwereld, maar enkel als die er effectief is. Zowel in je externe communicatie (in alle boodschappen op sociale media & website) als samen met alle medewerkers die de beste ambassadeurs voor het bedrijf zijn
9. Wees geduldig
Verandering gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het gaat traag. Blijf elke actie in vraag stellen, school je constant bij, ga voor duurzame oplossingen en wees blij met elke kleine stap die je zet.
10. Vraag hulp
Het is niet gemakkelijk om op een authentieke manier een diversiteits- en inclusie-beleid uit te stippelen. Het is helemaal oke om beroep te doen op een externe expert.
11. Laat je inspireren

Als je niet goed weet hoe hiermee te beginnen, dan kunnen positieve voorbeelden en succesverhalen je inspireren om aan de slag te gaan. 

12. Doe meer
Tal van VZWs – à la TADA – werken aan de “oorzaak” van het probleem (onderwijsongelijkheid) of aan de kant van de “werknemer met migratieachtergrond” om zo culturele diversiteit op de werkvloer te bevorderen. Wil je TADA steunen, dat kan hier! Wij zijn iedereen dankbaar die een steentje bijdraagt, in tijd of via centen. Wil je andere goede doelen ter zake leren kennen? Dit zijn alvast enkele van onze favorieten: Duo for a Job, Muslinked.

 

Meer weten? Hierbij onze favoriete kijk-, lees- en luister-tips

  • TedTalk van Janet Stovall “How to get serious about diversity & inclusion in the workplace”
  • TedTalk van Yassmin Abdel-Magied “What does my headscarf mean to you?”
  • 4 toolkits van Vlerick vol tips en achtergrond over diversiteit en inclusie op de werkvloer. Op de site vind je ook een powerpoint en bijhorend werkvloer om zelf aan de slag te gaan. (scroll naar beneden)
  • Het boek #ZeroExclusion van Ranschaert Wendy en Yassir Fatima met onder andere bijdragen van mensen uit TADA’s netwerk zoals Fons Leroy, Yasmien Naciri en Ibrahim Ouassari.
  • Het boek “How to be an inclusive leader” van Jennifer Brown. Op haar website kan je ook een diversiteits- en inclusietest doen, podcasts beluisteren en artikelen lezen.
  • Artikel van Ben Hecht, CEO van de Amerikaanse organisatie Living Cities, een samenwerkingsverband van 18 van ’s werelds toonaangevende stichtingen en financiële instellingen die samenwerken om armoede in Amerikaanse steden te bestrijden
  • De Franstalige interuniversitaire opleiding “Les atouts de la diversité : prévenir les discriminations et promouvoir l’inclusion” van de UCL en ULB, in samenwerking met Unia, start op 22 januari 2021.
  • Deze podcastaflevering van Zonder Zever met Hanan Challouki over diversiteit in onze maatschappij. Hanan Challouki: expert in inclusieve communicatie en strijdt voor een meer diverse en inclusieve samenleving. Ze richtte onder andere het internationale platform www.mvslim.com op.
  • De inclusiemarathon: een boek van onderzoeksjournalisten Zoë Papaikonomou en Kauthar Bouchallikht. Ze schrijven over de wereld van diversiteitsprofessionals. Voor het boek interviewden ze 41 diversiteitsprofessionals en -onderzoekers over diversiteit en inclusie op de werkvloer.
  • Better Allies: een website, sociale media, boek en nieuwsbrief vol praktische tips om zelf aan de slag te gaan met diversiteit en inclusie
  • Elke Jeurissen: geeft keynotes, organiseert workshops en trainingen, deelt “best practices” en zoveel meer rond de onderwerpen “diversiteit en inclusie op de werkvloer” 

TADA NETWORKING LUNCHBREAK

Benieuwd naar meer? Doe mee aan de TADA networking lunchbreak: een gratis online sessie waar we inspiratie en ideeën over inclusie uitwisselen.

Share This