Train je brein: dé weg naar meer geluk en inclusie

Er bestaan duizenden boeken, apps en TED-talks over geluk en inclusie. Maar heb je geen zin om je te verdiepen én wel goesting in actie? Dan zet deze checklist met concrete tips je alvast op weg!

Maak van constructieve input een automatisme

Alle boeken die je leest, de films die je bekijkt of de mensen waar je je aan spiegelt, kunnen helpen om constructiever te leren denken. Maak er een automatisme van om jouw brein te voeden met constructieve input

  • De Italiaanse film La vita è bella is bijvoorbeeld een aanrader om te bekijken, bij een dip! Hoewel het Joodse hoofdpersonage alle recht heeft om ongelukkig te zijn, nadat hij met zijn zoontje in een naziconcentratiekamp belandt, slaagt hij erin om ondanks alle horror te focussen op vrolijkheid.
  • Twee van onze favorieten boeken boordevol tips om ons brein te managen zijn The Chimp Paradox en Healing without Freud or Prozac (aka Jouw brein als medicijn). Veel leesplezier! 

Geef aandacht aan je lichaam en zintuigen

Een volgende tip: gun jouw lichaam en zintuigen aandacht. Zeker wanneer je jouw hoofd even niet in de hand hebt. Dat kan op tal van manieren:

  • Beweeg of stretch je lichaam. Is intensieve sport niet aan jou besteed? Start met wandelen! Neurowetenschapper Shane O’Mara vertelt in haar boek Te Voet waarom wandelen niet alleen goed is voor lijf en leden, maar ook voor onze hersenen.
  • Wees je bewust van je ademhaling. Meditatie via apps als Headspace is misschien niet voor iedereen weggelegd, en tien minuutjes rustig ademen doet al héél wat! 
  • Voed jouw zintuigen en geniet ! Of je nu opleeft van de geur van bloemen, van het beluisteren van jouw favoriete lied of van een warm bad, maakt niet uit! Tijd voor je lijf is goed voor een fris hoofd!

Maak tijd voor positieve emoties

We raken soms snel overdonderd door negatieve emoties. Hopelijk helpen volgende tips zodat je meer tijd krijgt voor positieve emoties:

  • Begin je dag door te anticiperen op een succesmoment. Wie of wat zal je vandaag verrassen / blij maken? Wat zal voor jou de dag een succes maken, als je wat precies doet? Maak haalbare lijstjes, zodat je jezelf niet hoeft teleur te stellen. 
  • Beëindig je dag blij. Wat deed jij vandaag goed? Waar ben je (jezelf /anderen) dankbaar voor? Wees trots op kleine successen!
  • Vergeef jezelf en anderen en ontsnap, vlak voor je in slaap valt, naar een denkbeeldig toevluchtsoord waar je je goed voelt en kan ontspannen.
  • Aanvaard ook ‘ongeluk’ en besef dat dit bij het leven hoort, zoals Dirk De Wachter aanraadt in De kunst van het ongelukkig zijn. De dualiteit van het leven, maakt het boeiend!

Wees nieuwsgierig

Doe dit naar het leven, jezelf en andere (nieuwe) mensen en invalshoeken. In het kort: wees nieuwsgierig naar alles.

  • Omarm leergeluk. Stel vragen en sta open voor andere invalshoeken. Ze bieden misschien uitweg waar jij vast zit? Noteer wat je geleerd hebt uit zaken die misgelopen zijn, zo benadruk je de positieve kant aan wat tegenzit #Zonderfoutenmakenleerjeniet.
  • Probeer problemen te zien als uitdagingen en vind de oplossing, stap voor stap. Mik niet op een 10 op 10, ga voor haalbare babystapjes in de richting van vooruitgang. Herinner jezelf de 4 op 10 van vorig jaar, wees trots dat je nu al op een 6 zit en mik morgen /volgende week (…) op de 7, niet op de 10. Voor wie méér wil weten over zo’n solution-focus-houding in het leven, raden we graag de trainings van Liselotte en team aan, bij Ilfaro.
  • Ken jezelf. Gebruik je talenten. Apprecieer waar je goed in bent en ga ermee aan de slag! 

Gun jezelf tijd

Overhaast niet alles in het leven. Gun jezelf pauzes. Zonder slaap, rust, vakantie… geen goed functionerend brein! Voor de digitale-gezondheidsapps-fans, we love Sleep Cycle!

Onaangename ervaringen overkomen ons allemaal. Hoe we met die ervaringen omspringen – positief of negatief – bepaalt ons geluk. “Geboren optimisten bestaan niet en negatief denken is natuurlijk”. “Net daarom horen we ons brein te trainen en geluk te cultiveren”. Aan het woord is Liselotte Baeijaert, partner bij Ilfaro en daarnaast al jaren TADA-vrijwilliger.

In dit interview vertelt Liselotte méér over ons maakbare brein. Om tips uit de checklist van hierboven te leren toepassen, dagelijks, raden we je van harte Ilfaro’s trainingen aan!

Share This