Janssen en Bain & Company over onbewuste vooroordelen

Eerder kwamen we de ervaringen en de motieven rond de samenwerking tussen TADA en zowel Janssen Pharmaceutica als Bain & Company te weten. Verder spraken we met Peggy Van Casteren en Kande Kazadi over onbewuste vooroordelen vanuit het bedrijfsleven. Echt iedereen heeft met deze unconscious bias te maken. De eerste stap om ervan af te raken is om je vooroordelen bij jezelf te (h)erkennen.

Gastlessen in Molenbeek

In dit openhartig gesprek deelt Peggy één van haar onbewuste vooroordelen. Ze heeft het over wat er door haar hoofd ging toen ze voor de eerste keer haar bedrijfswagen in hartje Molenbeek parkeerde. Dat deed ze om een gastles aan de kinderen te geven. Zoveel negatieve verhalen vanuit de media hadden een bepaald beeld en een bepaald verwachtingspatroon geschept.

Wanneer Kande Kazadi als gastspreker naar TADA kwam, was zijn ervaring anders. Dat komt doordat hij in een gelijkaardig milieu als dat van de TADAkinderen is opgegroeid. Hij voelt dat hij een belangrijke voorbeeldrol vervult. De kinderen willen dan ook vaak dubbelchecken: “Bent u echt van Congolese afkomst, meneer?”

 

Vzw’s : een bende wereldverbeteraars zonder structuur

Beide bedrijven waren onder de indruk van de professionaliteit van de werking van TADA. Daarom moesten ze hier ook hun onbewuste vooroordelen over bijstellen. Net zoals vele anderen uit het bedrijfsleven plaatsten ze vraagtekens bij het werken met een vzw. Het verwachtingspatroon zat in de lijn van een bende ‘geitenwollensokkers’ die goed willen doen, maar het niet zo professioneel aanpakken.

Voor Kande bekent dat hij bij TADA als consultant niet wegkwam met wat algemeen advies. De organisatie heeft veel kennis over het efficiënt runnen van de zaken. Ook Peggy stond versteld en nam zelfs good practices mee terug naar haar eigen team.

Geen wetenschappelijke hoogvliegers

Ook Ineke Fonteyn, Senior Associate Scientist bij Janssen Pharmaceutica durfde met ons een vooroordeel te delen uit haar ervaring als gastdocent bij TADA. Ineke woont vlakbij Borgerhout en zet zich regelmatig in voor initiatieven die inclusie bevorderen. Toch kon ze zichzelf toch nog betrappen op vooroordelen.

“Ik had niet verwacht om echt hoogvliegers tegen te komen bij TADA. Daarom bedoel ik: opvallend beter in wetenschap dan de gemiddelde 11-jarige. Ik ging er vanuit dat als je minder kansen hebt… dat je dan ook minder talent hebt. Of deze op z’n minst minder uitbouwt. Maar niets was minder waar. Er zijn elk jaar weer leerlingen met een toptalent voor wetenschap… En het was dan ook super om na een paar jaar alumni tegen te komen die dankzij onze workshop wetenschappen waren gaan studeren. Doordat ik zo doordrongen ben van het feit dat niet iedereen gelijk aan de start verschijnt en ik onderwijsgelijkheid heel belangrijk vind, onderschat ik de mensen soms. In se goedbedoeld… maar wel een vooroordeel dat ik kan rechtzetten.”

Vond je dit artikel interessant? Kande en Peggy spraken met ons ook over andere onderwerpen. Ontdek meer over hun ervaringen en motieven voor de samenwerking met TADA.

TADA NETWORKING LUNCHBREAK

Benieuwd naar meer? Doe mee aan de TADA networking lunchbreak: een gratis online sessie waar we inspiratie en ideeën over inclusie uitwisselen.

Share This