Dandoy niet alleen Brussels instituut maar ook voorvechter van inclusie

Bij Maison Dandoy komen waarden als traditie, folklore en cultuur samen met hedendaagse waarden zoals inclusie, duurzaamheid en multiculturaliteit. Dat zijn bij TADA ook doelstellingen die we hoog in het vaandel hebben staan en daarom zijn we ook enorm trots dat we hebben mogen samenwerken met dit instituut uit de hoofdstad.

De Chief Speculoos Officer van Maison Dandoy heet Alexandre Helson en vertelde ons meer over de rijke historie van het koekjeshuis en hoe de link wordt gelegd tussen de hedendaagse samenleving met de problematieken van dien.

 

“We laten steeds weer zien dat een oud huis zoals Dandoy ook heel actueel kan zijn”, begint Helson tijdens ons gesprek. “We houden vast aan traditie, zo zullen we het klassieke recept voor onze speculaas nooit veranderen, maar hebben we aan de andere kant ook veganistische opties en proberen we bijvoorbeeld minder suiker te gebruiken in andere recepten”. Het is slechts één voorbeeld van de brug die Helson slaat tussen het heden en het verleden. Want ook inclusie en de multiculturaliteit van Brussel zijn belangrijke waarden bij de koekjesmaker, in de iconische ateliers lopen mensen met allerlei verschillende achtergronden rond en ook stelt Maison Dandoy een tiental mensen met een beperking te werk op verschillende posten in de ateliers.

Als we Alexandre vragen naar hoe hij ervoor zorgt dat diversiteit op de werkvloer groot is, zegt hij dat er eigenlijk niet heel bewust naar gekeken wordt, maar dat het eerder gaat om de manier van solliciteren. “We kijken niet naar de kwalificaties van mensen die bij ons willen komen werken”, vertelt Helson. “We richten ons meer op de motivatie, wat drijft de mensen om bij ons te komen solliciteren? Wat is het verleden van de mensen, wat hebben ze al meegemaakt en waar komt hun zin vandaan om hier te werken?” Dankzij die vraagstelling komen er mensen van allerlei afkomsten en levenspaden terecht bij Maison Dandoy.

“Dandoy is Brussel en Brussel is Dandoy”

Maison Dandoy kan dus zeker bestempeld worden als een Brusselse ambassadeur van inclusie en bewijst op dat vlak mee te gaan met de tijd. Toch wordt er niet vergeten dat het huis een rijke geschiedenis kent en die wordt ook gevierd. “Dandoy is Brussel en Brussel is Dandoy”. We bestaan bijna tweehonderd jaar, dat is dus al langer dan de stad zelf”, vertelt Alexandre Helson. “De folklore en traditie proberen we zeker in leven te houden op allerlei manieren”. Dat traditie belangrijk is, blijkt wel uit de locatie en look van de bekendste Maison Dandoy-winkel in Brussel, die in de Boterstraat vlak naast de Grote Markt. De stijl is zo veel mogelijk dezelfde als die oorspronkelijk was toen de winkel in 1829 werd opgericht en klanten komen er in een echte tijdscapsule terecht. De ontwerpen op de verpakkingen, de houten vitrines en de klassieke koekjes brengen bezoekers even terug in de tijd. Volgens Alexandre is dat een bewuste keuze: ”We leven in onzekere tijden en de toekomst wordt steeds onzekerder. Door een bezoekje te brengen aan onze winkels of ateliers merken we dat de tijd hier even stilstaat voor veel klanten. Voor velen betekent het een soort terugkeer naar hun jeugd, trouwe klanten brengen soms uren door in de winkels en praten dan met de verkopers.” 

 

De gulden middenweg is voor Dandoy die tussen de rijke traditie, van toch wel een instituut in Brussel en België, en moderne vraagstukken zoals inclusie en multiculturaliteit. Bij TADA maken we ons ook sterk voor een inclusieve samenleving en zijn we ook constant op zoek naar een manier om ons nog te verbeteren en nog meer te verankeren in het Brusselse weefsel. Door samen te werken met lokale partners zoals Maison Dandoy, hopen we die doelstellingen te blijven behalen en onze jongeren meer en meer kansen te bieden in de weekendschool en hun verdere loopbaan in het leven. 

Maison dandoy
Wil jij nu direct graag méér doen voor kwetsbare jongeren in Brussel? Bekijk op onze website hoe je ons kan steunen.

Onze workshops

Zin om actie te ondernemen? Onze workshops zijn bedoeld voor iedereen in een coachende of toezichthoudende rol – of je nu een leraar, sportcoach of teamleider bent.
Share This