Gepassioneerde professionals uitnodigen in je klas?

Waarom ga je naar school? Waarom studeer je? Het antwoord lijkt simpel. Toch? Voor sommige jongeren is dat niet het geval. Voor hen lijkt een professionele toekomst nog héél ver weg.

Als 14- of 15-jarige leerlingen een schriftelijke taak moet maken, zeggen ze soms: “Wat heeft dit voor zin? Op sociale media begrijpt iedereen me toch, ook al maak ik spellingsfouten … ” Doordat ze hier niet echt een antwoord op vinden gaan ze twijfelen en raken ze gedemotiveerd.

Een gepassioneerde professional brengt raad. Niemand is beter geplaatst dan bijvoorbeeld een advocaat om uit te leggen waarom het zo belangrijk is om zich correct uit te drukken en de juiste woorden te kiezen. Als jongeren met een professional in dialoog kunnen gaan, gaan ze meer zin geven aan hun studies en huiswerk. Deze uitwisseling van ervaring bieden we aan bij TADA om grenzen te doorbreken tussen onderwijs en gemeenschap.

Ook de kinderen in de weekendschool van Schaarbeek kregen een advocaat op bezoek. Kijk wat zij zoal leerden:

Wil jij ook graag een gepassioneerde professional in je klas? Op het eerste gezicht lijkt het makkelijker gezegd dan gedaan, nee? Maarti, een oud-medewerker van TADA en momenteel actief in het traditioneel onderwijs, sprak hierover met haar collega:

“Mijn collega wilde starten met de leerstof rond poëzie. Ze wou zeer graag een auteur in haar klas uitnodigen. Maar volgens haar zou dit veel te duur zijn. Ik heb haar toen aangeraden om een auteur te vragen op vrijwillige basis. Mijn collega bekeek me toen met grote ogen aan. Ik heb haar toen uitgelegd dat we dat elke zaterdag organiseren bij TADA.”

Ook Sven bewijst met basisschool Paviljoen in Schaarbeek dat het mogelijk is. Sinds 2020 bevindt onze 5de weekendschool zich in de school. Sven, oud-medewerker bij TADA en nog steeds actief als buddy, is directeur van de school en vond inspiratie bij TADA. Zo nodigde Juf Inès 4 zorgmedewerkers uit in haar derde kleuterklas. Bekijk de leuke video die ze achteraf maken.

Ook overtuigd om een dialoog aan te gaan tussen het onderwijs en de professionele wereld? Neem deel aan onze ateliers en kom meer te weten.

Onze workshops

Zin om actie te ondernemen? Onze workshops zijn bedoeld voor iedereen in een coachende of toezichthoudende rol – of je nu een leraar, sportcoach of teamleider bent.

Een win-win situatie

We ontvangen zeer regelmatig positieve feedback van externe vrijwilligers van TADA. 9 op 10 onder hen is van mening dat het delen van hun ervaring met jongeren zeer leerrijk is. Jef Van In, CEO van AXA, leidt jaarlijks een atelier rond financiën en verzekeringen. Wat hij er van vindt : “Jongeren zijn zeer leergierig, spontaan en energievol. Het is een bijzondere ervaring om zelf les te kunnen geven, omdat men terug naar de basisleerstof van ons beroep gaat. Maar, zeker, omdat het ‘the right thing to do’ is.”

Share This