Wat is unconscious bias?

Wat is unconscious bias? Studenten van de EhB brengen het concept in beeld via creatieve animaties. #samenlerensamenleven

Het afgelopen schooljaar inspireerde TADA de studenten van Multimedia & Creatieve Technologie van de Erasmushogeschool Brussel om te werken rond het thema ‘unconscious bias’. Zo leren ze werken met opdrachten vanuit het werkveld en hebben ze tegelijk een impact op de ‘echte’ wereld. Maar dat niet alleen. 

Oefenen en toepassen van technieken

Met de eerstejaars multimedia-experten in spe dachten we samen na over hoe we inclusie konden weergeven op een website. In het vak ‘Motion Graphics’ van het tweede jaar stelden de studenten zogenaamde ‘explainer video’s’ voor. Dit zijn filmpjes waarbij topics in ongeveer 1 minuut worden uitgelegd via animatie. De studenten deden dit binnen relevante thema’s op een geheel vrije manier. Ze schreven zelf het script, maakten de personages, animeerden alles frame-by-frame en hadden de audio en voice-over in de hand.

Dus misschien moeten we eens naar een resultaat kijken over unconscious bias?

Reflecteren over inclusie

Bij het maken van de video’s leerden de studenten niet enkel over het vak. Ze onderzochten ook (hun eigen) stereotypische gedachten. Die toetsten ze af aan inzichten rond positief denken waarna ze hun eigen visie weergaven. Een volledig afgewerkt product maken in een team is op zich al een hele uitdaging. Maar discussies rond de het thema wakkerde de groepsgeest en de reflectie verder aan.

Dit proces leidde tot creatieve animaties die abstracte begrippen in beeld moesten brengen. We lieten hen er verder over nadenken waardoor ze stil stonden bij hun eigen bias en die van anderen. Sommige studenten trokken er zelfs op uit om in Brussel de proef op de som te nemen.

Leuk weetje tot slot: één team gebruikte zichzelf als model om alle personages te tekenen.

Het was niet alleen boeiend om met een “echte klant” voor ogen te werken, maar ook om bij te leren over het onderwerp. Ik wist in het begin niet wat unconscious bias was en hoe het ons leven elke dag beïnvloedt. Ik schrok er best wel van dat er ook in mijn hoofd soms vooroordelen spelen waarvan ik me niet helemaal bewust was.

Widad Anncoud

1e jaars student Multimedia & Creative Technologies

Wil je het idee van unconscious bias aan kinderen uitleggen, maar weet niet hoe? Probeer de ’teken een wetenschapper’-test eens! De test en andere leuke oefeningen vind je terug in ons artikel.

TADA NETWORKING LUNCHBREAK

Benieuwd naar meer? Doe mee aan de TADA networking lunchbreak: een gratis online sessie waar we inspiratie en ideeën over inclusie uitwisselen.

Share This